Geschiedenis

Nadat het landbouwbedrijf van Marc Vandendriesche stopte, besliste hij in 2006 om de best gelegen gronden in Sint-Lievens-Esse om te bouwen tot wijngaard. 1 hectare grond werd aangeplant met 3 druiven rassen: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.

Momenteel hebben we 5300 planten op ongeveer 1 ha.

Productieproces

Wij produceren een mousserende wijn op traditionele methode. Na een manuele pluk worden de druiven onmiddellijk geperst. Na een bezinkingsprocess van 24 uur worden ze overgepompt en wordt de gist toegevoegd. Het alcoholisch gistings proces wordt onder strenge temperatuurcontrole gedaan waarna de malo-lactische gisting het appelzuur omzet in melkzuur.

Bij het bottelen wordt suiker en gist toegevoegd om CO2 te vormen in de fles die een druk van 6 bar ontwikkeld. Na 15 maand "sur latte" worden dode gisten uit de fles verwijderd door de flessen in verschillende stappen van horizontale naar verticale stand te brengen. Door de flessenhals te bevriezen en wordt de prop dode gist verwijderd uit de fles. Hierna worden de flessen gebotteld en voorzien van kurk en muilband.

Ligging

De wijngaard is gelegen in de grootgemeent Herzele, in het piepkleine dorpje Sint-Lievens-Esse. De productie van de wijn wordt gedaan in Vlierzele.

Mousserende wijnen

Mousserende wijnen maken is een intensief werk, tussen oogst en verkoop zit er minstens 20 maanden. Bijzonder aan onze wijnen is dat we het karakter van elk wijnjaar willen benadrukken, hierdoor verschilt onze wijn iederjaar.